ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Αρχαιολογικά Mνημεία
H Ήπειρος είναι γνωστή επίσης και για τα αρχαιολογικά της μνημεία. Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου στην Ελλάδα είναι από τις πιο εντυπωσιακές και καλοδιατηρημένες κατασκευές της ελληνιστικής περιόδου καθώς και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Ιδιαίτερα αυτά τα θέατρα αποτελούν απόδειξη της τεχνογνωσίας του Έλληνα στην αρχιτεκτονική, τη μηχανική και τη δημιουργικότητα στις παραστατικές τέχνες. Πιο συγκεκριμένα δύο από τα πιο σημαντικά θέατρα της περιοχής είναι το θέατρο Δωδώνη και το θέατρο Νικόπολις. Το θέατρο Δωδώνη, που βρίσκεται στα Ιωάννινα, χτίστηκε το 350 π.Χ. και αποτελούνταν από μια κυκλική ορχήστρα και ημικυκλική διάταξη καθισμάτων, που μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 17.000 θεατές. Επίσης το θέατρο φημιζόταν για την ακουστική του, η οποία αποδόθηκε στη στρατηγική του θέση στην καρδιά του μαντείου της Δωδώνης, στη χρήση της πέτρας ως δομικό υλικό και στην ενσωμάτωση της φυσικής ακουστικής στο σχεδιασμό του.
Πράγματι το θέατρο Νικόπολις, που βρίσκεται στην Πρέβεζα, κατασκευάστηκε γύρω στο 31 π.Χ. προς τιμήν της νίκης του αυτοκράτορα Αυγούστου στη μάχη του Ακτίου. Το θέατρο είχε χωρητικότητα 12.000 θέσεων και φημίζεται για το μεγαλείο και τα πολυτελή του σχέδια. Το θέατρο Nikopolis αντικατοπτρίζει την τυπική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική με μια ορθογώνια ορχήστρα, ένα σκηνικό κτίριο και τις ρυθμίσεις καθισμάτων που επέτρεπαν την καθαρή ορατότητα των ερμηνευτών. Ωστόσο, αυτά τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου δεν είναι απλώς αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά αντιπροσωπεύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την πολυμορφία της Ελλάδας. Σήμερα, αυτές οι κατασκευές χρησιμεύουν ως δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και ως νεύμα στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Επίσης ένα από τα αρχαιολογικά μνημεία που ξεχωρίζουν, είναι το φημισμένο Νεκρομαντείο του Αχέροντα
Νεκρομαντείο Αχέροντα
Το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρέβεζας και είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Η παλαιότερη χρήση του λόφου όπου σώζεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα ανάγεται στη μυκηναϊκή εποχή (14ος-13ος αι. π.Χ). Αργότερα στο χώρο πρέπει να ιδρύθηκε ιερό αφιερωμένο στη θεότητα της Γης.
Τα σωζόμενα λείψανα του νεκρομαντείου του Αχέροντα χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο. Το ιερό με αυτή τη μορφή λειτούργησε αδιάλειπτα για δύο αιώνες περίπου. Με την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους πυρπολήθηκε το 167 π.Χ., οπότε και τελείωσε η λειτουργία του. Στον 1ο αι. π.Χ. με την εγκατάσταση Ρωμαίων εποίκων στην πεδιάδα του Αχέροντα, η αυλή του ιερού κατοικήθηκε πάλι. Στις αρχές του 18ου αιώνα στο χώρο οικοδομήθηκε η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που σώζετε μέχρι σήμερα, και το αντίστοιχο νεκροταφείο.
Νικόπολη
Ένα άλλο αρχαιολογικό μνημείο είναι η Νικόπολη. Όλα ξεκίνησαν το 31 π.Χ. Για να γιορτάσει την επιτυχία του στη ναυμαχία του Ακτίου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο Οκταβιανός, μετέπειτα αυτοκράτορας Αύγουστος, αποφασίζει να χτίσει μία ολόκληρη νέα πόλη – συνηθιζόταν αυτό τότε, το έκανε συχνά και ο Μέγας Αλέξανδρος. Τη νέα πόλη θα την ονομάσει Νικόπολη, για να θυμούνται όλοι τη νίκη του και βρίσκεται στην Πρέβεζα.
Θα πάρει και μια άλλη απόφαση ο Οκταβιανός. Θα ανακηρύξει προστάτη του τον θεό Απόλλωνα και για λόγους πολιτικούς και θρησκευτικούς θα ανανεώσει τους αγώνες που τελούνταν εδώ από πολύ παλιά προς τιμήν του. Στην Νικόπολη, στο «Εν άλσει προάστειό» της, φρόντισε να φτιαχτούν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την τέλεση των νέων Ακτίων: γυμνάσιο, στάδιο, δύο συγκροτήματα λουτρών και, φυσικά, θέατρο, αφού οι αγώνες είναι αθλητικοί αλλά και καλλιτεχνικοί.
Το επιβλητικό ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα, από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. Γενιές ολόκληρες πέρασαν από εδώ, θεατές και καλλιτέχνες, ανώνυμοι και επώνυμοι, ακόμη και ο ίδιος Νέρωνας, ο διαβόητος Ρωμαίος αυτοκράτορας που «δοκιμάζει» τις ικανότητές του στη μουσική και την τραγωδία και – φυσικά – βραβεύεται!
Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης
Το αρχαιολογικό μνημείο της Κασσώπης είναι χτισμένο σε ένα ευρύχωρο οροπέδιο με υψόμετρο περίπου 550 μ. στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Ζαλόγγου, σε θέση φυσικά οχυρή και στρατηγική. Μπαλκόνι του νομού Πρεβέζης, προσφέρει μοναδική θέα στο Ιόνιο, τον Αμβρακικό, την Λευκάδα και τις ακαρνανικές ακτές.
Η Κασσώπη κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. (340 π.Χ) ενώ η μεγάλη ακμή της σημειώθηκε από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. και εξής. Την εποχή αυτή, ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι έφτασε σε 8.000 έως 10.000 κατοίκους.
Η Κασσώπη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένης αστικής πόλης των Ηπειρωτικών φύλων του 4ου αι. π.Χ. Εφαρμόστηκε κατά την οικοδόμησή της το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που είναι γνωστό για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (2600-1200 π.Χ.). Αρχικά, ήταν υπαίθριο και λατρευόταν σε αυτό η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία (Νάιος Ζεύς) και της συζύγου του Διώνης. Οι ιερείς (Σελλοί ή Ελλοί) έλεγαν τους χρησμούς ακούγοντας το θρόισμα των φύλων ή τους ήχους των τριπόδων που υπήρχαν γύρω από τη Φηγό, την ιερή βελανιδιά του Δία. Προς τιμήν του γινόταν τα Νάια, ονομαστοί πανελλήνιοι αγώνες.
Στο αρχαιολογικό αυτό μνημείο τον 4ο αι. π.Χ. άρχισε να κτίζεται ο πρώτος ναός, η «Ιερά Οικία». Ωστόσο το Ιερό ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο αι. π.Χ. επί βασιλέως Πύρρου. Πέραν από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, την ίδια εποχή κτίστηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το Θέατρο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της Ελλάδος (περίπου 17.000 θέσεων). Ο Όμηρος, αλλά και άλλοι αρχαίοι έλληνες συγραφείς, αναφέρουν το μαντείο της Δωδώνης ως το αρχαιότερο στον ελλαδικό κόσμο. Το Ιερό καταστράφηκε το 219π.Χ από τους Αιτωλούς και αργότερα το 167π.Χ. από τους Ρωμαίους.
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τόμαρος (π. Ολύτσικα) νότια των Ιωαννίνων και είναι από τους σημαντικότερους της Ηπείρου.
Εξερευνήστε ακόμα
Προσφορές & Ειδικά Πακέτα
Δείτε Επίσης
Εγγραφείτε στο Newsletter
Kάντε κράτηση για τις διακοπές σας σήμερα στο Piges Hotel
Κάντε απευθείας κράτηση για να πετύχετε την καλύτερη τιμή, αποκλειστικές προσφορές και χωρίς κρυφές χρεώσεις.
Γιατί να κάνετε απευθείας κράτηση;
Κάνε κράτηση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας μας και απόλαυσε τις χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές.
Piges Loyalty Club Rewards Πρόγραμμα επιβράβευσης σε απευθείας κρατήσεις.
Γίνετε από τους πρώτους που θα μαθαίνετε για τα πακέτα και τις προσφορές μας.
04. Χωρίς κρυφές χρεώσεις
Πολλές ιστοσελίδες χρεώνουν επιπλέον κρυφές χρεώσεις, εμείς όχι.